Ζεϊμπέκικο: Τα πρόβατα στο τσακίρ κέφι! (simosgeorgopoulosblog)

Πηγή: simosgeorgopoulosblog.wordpress.com

Μια δεκαετία προτού οι περισσότεροι σφετεριστές της ψαγμένης κρεατοφαγίας μάθουν αν το μοσχάρι έχει 2 ή 4 πόδια, οι αδελφοί Τσιλιγκίρη μάθαιναν  στους Έλληνες τις διάφορες κοπές, το dry ageing και τις γαλαζοαίματες ράτσες.

Όμως όπως η τεχνολογία των super car περνά –μετά από χρόνια- στα καθημερινά μας αυτοκίνητα, έτσι και η “επιστήμη” του εκλεκτού κρέατος περνά στον καθημερινό μας γύρο. Και βέβαια κανείς άλλος δεν θα ήταν καταλληλότερος για να μας προσφέρει αυτήν την μοντέρνα εκδοχή του, από τους δημιουργούς του Τηλέμαχου.

Το “Zeibekiko- To Elliniko Souvlaki” εκπληρώνει αυτή τη ανάγκη για  έναν επαναπροσδιορισμό του κλασικού σουβλατζίδικου, όμως αυτό δεν το πράττει βεβηλώνοντας την υπόληψη του. Αντίθετα το καθιστά νοστιμότερο βάζοντας στην θέση κάθε κρέατος ένα γευστικότερο συγγενή του!

Αρκεί κανείς να δοκιμάσει το Angus Greco για να μπει στο νόημα του Zeibekiko και να γευτεί ένα ανείπωτης τρυφεράδας και νοστιμιάς καλαμάκι από Ελληνικό πρόβατο (ή τον εξίσου νόστιμο γύρο από το ίδιο κρέας),  ενώ αντίστοιχο –αν και όχι το ίδιο ηδονιστικό – είναι το ντουέτο  της αρχαίας φυλής  του Μαύρου Χοίρου.

ZEIBEKIKO_kalamakia-meze.jpg

Όμως δίπλα στα κλασικά πιάτα που κανείς μπορεί να απολαύσει τόσο στην κατάφυτη, δροσερή αυλή όσο και στο open σουβλάκι μπαρ, βρίσκονται πανάξιοι συμπαραστάτες όπως το απίθανα αέρινο (ωστόσο ήπιο στο κάψιμο) λαχματζούν ή το αμαρτωλό γεμιστό λουκάνικο με γίδινη μυζήθρα, πιάτο που είναι ικανό να αναβάλει την εξέταση χοληστερίνης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το Zeibekiko πάντως  δεν εξαντλεί την αναζήτησή του στο κρέας αλλά βάζει πινελιές ψαγμένης νοστιμιάς και στα πρώτα. Απόδειξη η Βυζαντινή βοτανοσαλάτα που γεμίζει το στόμα με την δροσιά του ροδιού, των βοτάνων και του άνηθου αλλά και η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι που βάζει στο πιάτο ήπιες τζούρες καπνού.

Δεν μπορώ να πω ότι η μουσική ήταν το φόρτε της υπόθεσης. Προφανώς σε ένα μαγαζί με το όνομα Zeibekiko  δεν περιμένεις να ακούς από τα ηχεία την Συμφωνική του Cincinnati, όμως το πρόγραμμα “βαραίνει” κάποιες φορές πολύ περισσότερο από όσο ένας χώρος εστίασης αντέχει.

Ακόμα όμως και αυτοί που δεν θα έρθουν στο τσακίρ κέφι με  τις ζεϊμπεκιές είναι σίγουρο ότι θα παρασυρθούν  από τα υψηλά γαστρονομικά vibes που εκπέμπουν τα περισσότερα πιάτα αυτού του νέο-σουβλατζίδικου. Και μάλιστα δεν θα διστάσουν καν να λικνιστούν στους ρυθμούς του, αφού το Zeibekiko προσφέρει μια απόλυτα ενοχοποιημένη εκδοχή του ποιοτικού κρέατος στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι και όσοι δεν ξέρουν τι είναι το brisket, το tri-tip ή το flank!

Zeibekiko- To Elliniko Souvlaki: Φραγκοπούλου 22 & Μάρκου Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά.